Jaarverslag
G-sport Vlaanderen
Ontdek het jaarverslag 2023 van G-sport Vlaanderen
Voorwoord
2023 was het eerste volledige jaar van het nieuwe G-sport Vlaanderen. Met veel zin en ambitie hebben we ons toegelegd op onze rollen: het creëren van extra G-sportaanbod en een aanspreekpunt en kenniscentrum zijn over alles wat met G-sport te maken heeft.
En G-sport zit in de lift! Het aantal sportende leden binnen G-sport Vlaanderen steeg in 2023 met meer dan 10%, net zoals ook het aantal G-sporters in de reguliere federaties met meer dan 10% steeg. Dit is enkel mogelijk dankzij de vele inspanningen van vrijwilligers, clubs, sportfederaties en andere partners die samen instaan voor een groeiend laagdrempelig, recreatief en competitief aanbod waar vele G-sporters zich in thuis voelen.
Om te blijven inzetten op een toenemende sportparticipatie lanceerden we in het najaar van 2023 de vervolgmeting van de G-sportparticipatie studie om de participatie en drempels van G-sporters opnieuw in kaart te brengen. De nieuwe resultaten verwachten we in het najaar van 2024 en zullen de kern vormen van de toekomstige beleidsuitdagingen.
Het is fijner sporten onder een goede begeleiding. We organiseerden heel wat bijscholingen en opleidingen en konden het project weGwijs opstarten dat zich zal focussen op het zoeken van extra trainers voor G-sportinitiatieven.
We zetten ook verder in op toegankelijkheid en behaalden ook in 2023 het AnySurfer label door nieuwe aanpassingen aan onze website.
2023 stond ook in het teken als druk voorbereidingsjaar voor de Paralympische Spelen in Parijs. Zelden zullen de Spelen zo dichtbij zijn en vormen ze een unieke kans om alle toppers aan het werk te zien. Naast de sportieve voorbereidingen willen we met Parijs 2024 hard inzetten op een gelijkwaardige beeldvorming voor G-sport; meer live verslaggeving, een continue follow-up van alle topsporters en meer beeldvorming op maat van jongeren.
Vanuit het bestuur en de medewerkersgroep van G-sport Vlaanderen willen we alle G-sporters, vrijwilligers en partners bedanken voor hun dagelijkse inzet en gedrevenheid. Samen zullen we van 2024 een even mooi en succesvol jaar maken.
Steven Van Beylen, directeur G-sport Vlaanderen
Over G-sport Vlaanderen
Maak kennis met onze organisatie. Wat doen we? Wie zijn we? Tot wie richten we ons?
Sport-voor-allen
Iedereen moet kunnen sporten volgens eigen behoeften, mogelijkheden en ambities. Van volledig inclusief tot exclusief.
Kennis en opleidingen
We zetten sterk in op het uitbreiden, centraliseren en delen van kennis rond G-sport. Daarnaast willen we zo veel mogelijk actoren binnen deze pijlers verbinden.
Over G-sport Vlaanderen
Over G-sport Vlaanderen
We blikken samen terug op het G-sportjaar van 2023. Van sportieve successen, tot nieuwe uitdagingen en opkomende projecten. Je ontdekt het allemaal in ons jaarverslag.
Veel leesplezier!
Wat is G-sport?
G-sport is de verzamelnaam voor elke sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.
G-sport richt zich naar acht doelgroepen:
- Doven en slechthorenden
- Blinden en slechtzienden
- Personen met autismespectrumstoornissen
- Personen met een chronische aandoening
- Personen met een fysieke beperking (zonder sportrolstoel)
- Personen met een fysieke beperking (met sportrolstoel)
- Personen met een psychische kwetsbaarheid
- Personen met een verstandelijke beperking
Wat doet G-sport Vlaanderen?
G-sport Vlaanderen inspireert, creëert kansen en neemt drempels weg zodat alle (potentiële) G-sporters op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen – op maat van hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities.
- Werkt op een systemisch niveau drempels van sportparticipatie weg;
- Verlegt grenzen door de uitbouw van een strategisch netwerk met professionals én vrijwilligers uit de sportsector en andere maatschappelijke actoren;
- Ondersteunt sportclubs en andere sportfederaties of organisaties die zich op een laagdrempelige, recreatieve of competitieve manier richten naar mensen met een beperking of kwetsbaarheid of chronische aandoening;
- Begeleidt topsporters met een beperking op maat.
Wie is G-sport Vlaanderen?
G-sport Vlaanderen is de Vlaamse unisportfederatie G-sport voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en chronische aandoening. De organisatie werkt in Vlaanderen een aanbod uit voor alle leeftijden, zowel op recreatief, competitief als topsportniveau.
G-sport Vlaanderen streeft naar zowel normalisatie als naar inclusie en integratie van G-sporters door middel van campagnes en activiteiten, en werkt hiervoor samen met een netwerk van reguliere federaties, professionals, en vrijwilligers binnen de sportsector, en andere maatschappelijke actoren. Door deze samenwerkingen verlegt G-sport Vlaanderen grenzen, met als einddoel dat mensen volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities op een gezonde, kwaliteitsvolle en plezante manier kunnen sporten en bewegen. Bovendien begeleidt en ondersteunt G-sport Vlaanderen 130 G-sportclubs op maat.
G-sport zit in de lift: “12% groei is mooi, maar we zijn er nog niet”
Steeds meer reguliere sportfederaties zetten in op de integratie en inclusie van G-sporters. Dat zie je ook aan de toename van het aantal leden in hun clubs. In 2022 vond 12% meer G-sporters de weg naar een reguliere sportclub.
G-sport Vlaanderen houdt elk jaar een meting naar het aantal G-sporters bij reguliere sportfederaties. In 2022 werkten 27 federaties mee.
“De stijging van 12% is een mooie stap vooruit, maar dat cijfer heeft wat extra duiding nodig”, vindt Elien Moerman, verantwoordelijke integratie- en inclusiebeleid bij G-sport Vlaanderen.
Bron: www.sporza.be
Sport-voor-allen
Iedereen moet kunnen sporten volgens eigen behoeften, mogelijkheden en ambities. Van volledig inclusief tot exclusief. Van een competitief aanbod tot een laagdrempelig beweegaanbod. Van persoonlijke clubbegeleiding tot G-sport in de revalidatiecentra.
130 G-sportclubs
Op basis van zes domeinen ondersteunen we G-sportclubs op maat, proactief en vraaggestuurd. In 2023 gingen we bij 19 G-sportclubs persoonlijk langs, met 58 clubs hadden we kwaliteitsvol contact rond hun clubwerking.
Geslaagde eerste editie traject ledenwerving
Tussen 12 februari en 7 mei namen dertien sportclubs deel aan het traject ledenwerving van G-sport Vlaanderen. Een intensief programma met twee livesessies, tussentijdse online sessies en één op één opvolgingsgesprekken met als doel tools en handvaten aan te reiken waardoor ze hun ledenwerving kunnen optimaliseren.
G-sport Vlaanderen en Dovensport Vlaanderen maken statement in VGT
23 september was Werelddovendag. Op deze dag maakten de community van G-sport Vlaanderen en Dovensport Vlaanderen een statement in Vlaamse Gebarentaal. Samen willen we meer doven en slechthorenden laten sporten en bewegen. Bekijk hiernaast de video met onder meer Emma Meesseman en Renaat Schotte.
Sport -en beweegaanbod
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
2023 in cijfers
Wielrennen
Wegwielrennen:
Wedstrijden: 25
Aantal unieke deelnemers: +/- 135
Veldrijden:
Wedstrijden: 19
Aantal unieke deelnemers: +/- 55
Psychische kwetsbaarheid
Recreatief aanbod
Tafeltennistornooien: 2 – 90 deelnemers
Badmintontornooi: 41 deelnemers
Netbaltornooi: 3 ploegen
Kubbtornooi: 12 ploegen
Petanquetornooi: 10 ploegen
Indoor voetbalcompetitie per provincie: 19 ploegen
Kampioenschappen
Belgische kampioenschappen: 11
Vlaams kampioenschappen: 5
Bekers van België: 2
“Het is voor iedereen een verrijking én de bevestiging dat labels er niet toe doen.”
Rani Rosius
“Iedereen wint bij deze aanpak”: Johan Baerts traint naast Rani Rosius ook G-atlete Kiara Maene
Ze is nog maar 17, maar heeft al 8 Belgische records in de G-atletiek op haar naam staan. Kiara Maene is een atlete om in de gaten te houden. Onder de vleugels van Johan Baerts, sinds jaar en dag de trainer van spurtbom Rani Rosius, doet ze een gooi naar Parijs 2024.
Bron: www.sporza.be
Chronische aandoeningen
Geslaagd pilootproject
In 2023 realiseerden we een eerste pilootproject om meer laagdrempelig sportaanbod toegankelijk te maken voor personen met een chronische aandoening. We brachten een regionaal netwerk samen en organiseerden een bijscholing rond subdoelgroepen. Hiermee konden we reeds 25 coaches bijscholen.
Project kansengroepen
Camionette Cup bereikt armoedeverenigingen
Binnen de beleidsfocus kansengroepen trokken we in de zomermaanden met de Camionette Cup naar acht verenigingen waar armen het woord nemen. We lieten 114 deelnemers (hoofdzakelijk G-sporters) proeven van de verschillende beweegproefjes en gingen het gesprek aan over (meer) bewegen. Op deze manier proberen we om meer personen met een chronische aandoening of psychische kwetsbaarheid te laten sporten of bewegen.
Jeugdsportfeest
Jonge sporters ontdekken G-sport
Tijdens het jaarlijkse Jeugdsportfeest konden een 50-tal jongeren met een beperking proeven van G-sport. Tijdens de middagpauze was er een omgekeerde persconferentie met Paralympiërs Ewoud Vromant en Laurens Devos waarbij de topsporters vragen stelden aan de jonge deelnemers.
G-sport op maat
Rechtstreeks contact met onze doelgroep tijdens Reva G-sport
Tijdens de Revabeurs, de grootste informatiebeurs voor personen met een beperking in Vlaanderen organiseerden we opnieuw Reva G-sport. We demonstreerden en initieerden er tal van aangepaste sporten en waren aanwezig met een grote infostand. Op deze manier kunnen we rechtstreeks onze doelgroep bereiken en hen hulp op maat bieden.
Toeleiding helpt G-sporters naar een gepast sportaanbod
Sporters met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening die moeilijk de weg naar een gepast sport of beweegaanbod vinden, kunnen beroep doen op persoonlijke hulp via de ‘Help-mij-kiezen’-tool. Na het invullen van een formulier gaan we op basis van een intakegesprek samen op zoek naar een aanbod volgens de noden en behoeften van de sporter.
Kennis en opleidingen
Bij G-sport Vlaanderen zetten we sterk in op het uitbreiden, centraliseren en delen van kennis rond G-sport. Daarnaast willen we ook zo veel mogelijk actoren binnen deze pijlers gaan verbinden.
Opleidingen
In 2023 waren er 24 opleidingen rond G-sport met in totaal 360 deelnemers. Voor het eerst was er het combi-traject ‘Start 2 Coach’ en ‘Omgaan met G-sporters’. En dit werd positief onthaald door de deelnemers.
Projecten
Aanvullend op onze basiswerking zetten we ook in op projecten die de drempels tot sporten helpen verlagen. Dit kunnen zowel onderzoeks- als praktijkprojecten zijn, en deze projecten zijn bijna altijd in samenwerking met andere partners. De meeste projecten zijn beperkt in tijdsduur, maar de resultaten van de projecten worden altijd meegenomen naar de basiswerking.
Combinatie ‘Start 2 Coach’ en ‘Omgaan met G-sporters’ positief onthaald
In het najaar van 2023 werd in regio Antwerpen voor het eerst de opleiding Start 2 Coach georganiseerd in combinatie met de bijscholing Omgaan met G-sporters. Dankzij beide opleidingen heb je als trainer een goeie startbagage om G-sporters te (helpen) begeleiden in je club.
weGwijs: een plan op maat voor de toekomstige G-sporttrainer
Met het project weGwijs zetten we in op het rekruteren, wegwijs maken en verder begeleiden van potentiële trainers. Zo willen we de drempels voor kandidaat-trainers verlagen, en hen zo motiveren en inspireren voor het trainerschap, met oog voor persoonlijke invulling van hun eigen rol als trainer.
Participatiestudie: de vervolgmeting
5 jaar geleden, in 2018, werd de sportparticipatie van personen met een beperking in Vlaanderen voor de eerste keer in kaart gebracht. Die cijfers brachten een aantal belangrijke drempels en motivatoren aan het licht, en gaven mee vorm aan het G-sportbeleid in Vlaanderen. Ondertussen zijn we weer vijf jaar verder, en is het hoog tijd om dit onderzoek opnieuw uit te voeren.
“Uit de studie van 2018 kwam al naar voor dat personen met een beperking minder sporten dan personen zonder een beperking. Wij willen de situatie op de dag van vandaag voor alle doelgroepen in Vlaanderen meten.”
Silke De Waelle - coördinator Kennis en opleidingen
2018
Sportparticipatie bij personen met een beperking of psychische kwetsbaarheid wordt voor de eerste keer in kaart gebracht.
2020
Na de coronapandemie blijkt uit internationaal onderzoek dat de sportparticipatie bij personen met een beperking nog verder gedaald is.
2021
Het G-sportlandschap is in volle evolutie, en dankzij de fusie tussen sportfederatie Parantee-Psylos en het steunpunt G-sport Vlaanderen is het nieuwe G-sport Vlaanderen nu dé G-sportorganisatie in Vlaanderen. Daarbij zet G-sport Vlaanderen voortaan ook in op een sportaanbod voor personen met een chronische aandoening.
2023
Hoe zit het anno 2023 met de G-sportparticipatie?
G-sport Vlaanderen slaat opnieuw de handen in elkaar met KU Leuven: begin 2023 starten de voorbereidingen van de nieuwe G-sportparticipatiestudie!
Eind 2023 wordt een grootschalige bevraging uitgestuurd, en in juni 2024 worden de eerste resultaten verwacht.
2023
Op maandag 18 september 2023 stelden we de vervolgmeting van de G-sportparticipatiestudie voor in Leuven. Tijdens dit symposium hadden enkele experten het over de verschillende motivatoren en drempels voor sportparticipatie bij G-sporters.
2024
Noteer alvast 9 december 2024 in jullie agenda. Want dan presenteren we de resultaten van de vervolgmeting naar de G-sportparticipatie in Vlaanderen.
2018
Sportparticipatie bij personen met een beperking of psychische kwetsbaarheid wordt voor de eerste keer in kaart gebracht.
2020
Na de coronapandemie blijkt uit internationaal onderzoek dat de sportparticipatie bij personen met een beperking nog verder gedaald is.
2021
Het G-sportlandschap is in volle evolutie, en dankzij de fusie tussen sportfederatie Parantee-Psylos en het steunpunt G-sport Vlaanderen is het nieuwe G-sport Vlaanderen nu dé G-sportorganisatie in Vlaanderen. Daarbij zet G-sport Vlaanderen voortaan ook in op een sportaanbod voor personen met een chronische aandoening.
2023
Hoe zit het anno 2023 met de G-sportparticipatie?
G-sport Vlaanderen slaat opnieuw de handen in elkaar met KU Leuven: begin 2023 starten de voorbereidingen van de nieuwe G-sportparticipatiestudie!
Eind 2023 wordt een grootschalige bevraging uitgestuurd, en in juni 2024 worden de eerste resultaten verwacht.
2023
Op maandag 18 september 2023 stelden we de vervolgmeting van de G-sportparticipatiestudie voor in Leuven. Tijdens dit symposium hadden enkele experten het over de verschillende motivatoren en drempels voor sportparticipatie bij G-sporters.
2024
Noteer alvast 9 december 2024 in jullie agenda. Want dan presenteren we de resultaten van de vervolgmeting naar de G-sportparticipatie in Vlaanderen.
Topsport
G-sport Vlaanderen wil 40 medailles scoren op Europese en wereldkampioenschappen tegen 2024, én 12 medailles op de Paralympische Spelen in Parijs. Daarvoor voorzien we onze topsporters en coaches van de best mogelijke omkadering. Elk van onze toppers kan als rolmodel mensen in de samenleving inspireren via onze organisatie.
Man Kei-To beleeft topjaar
Man Kei-To begon het jaar op een positieve noot. Op de Spanish Para Badminton International in Vitoria pakte ze na een sterk tornooi zilver. Enkele maanden later, in augustus, bekroonde ze haar goede vorm met goud en zilver op het Europees kampioenschap in Rotterdam.
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
Medailles 2023
Wereldkampioenschap
Atletiek
Goud voor Peter Genyn op de 100m
Brons voor Peter Genyn op de 200m
Europees kampioenschap
Badminton
Goud voor Man Kei-To in het enkelspel
Zilver voor Man Kei-To in het dubbelspel
Europees kampioenschap
Boccia
Brons voor Francis Rombouts
Wereldkampioenschap
Wielrennen
Goud voor Jonas Van de Steene in de wegrit
Zilver voor Tim Celen in de wegrit
Zilver voor Tim Celen in de tijdrit
Brons voor Ewoud Vromant in de wegrit
Brons voor Ewoud Vromant in de tijdrit
Brons voor Niels Verschaeren op de 1km tijdrit (piste)
Europees kampioenschap
Dressuur
Brons voor Manon Claeys op de freestyle
Brons voor Manon Claeys op de individuele proef
Europees kampioenschap
Tafeltennis
Goud voor Florian Van Acker
Goud voor Laurens Devos
Sporza reporters na Super WK: “De G-renners hebben ons met de voetjes op de grond gezet”
Voor het eerst bundelde de UCI zowat alle wielerdisciplines, zodus ook G-wielrennen. Onze renners leverden schitterende prestaties, maar het Super WK was vooral een sterk signaal richting inclusie.
Bron: www.sporza.be.
Foto: SWpix
Marketing en communicatie
G-sport Vlaanderen zet de toon voor een inclusieve communicatie over G-sport in Vlaanderen. Wij informeren, verbinden, sensibiliseren & activeren personen met een psychische kwetsbaarheid, beperking en chronische aandoening, en alle actoren die zich tot hen richten met sport & beweging. Onze gewaardeerde partners ondernemen maatschappelijk verantwoorde acties die de G-sportparticipatie helpen verhogen of drempels verlagen.
G-sport Vlaanderen behaalt opnieuw AnySurfer label
Begin augustus 2023 behaalde G-sport Vlaanderen opnieuw het AnySurfer label (WCAG 2.1 AA). Daarmee is onze organisatie één van de 51 organisaties in België met een toegankelijke website. De toekenning van het toegankelijkheidslabel is de kroon op het werk van de vernieuwde website. In de toekomst blijven we werken aan een toegankelijke website met onder meer vertalingen naar Vlaamse Gebarentaal.
Voor het eerst krijgen ook G-sporters veel aandacht op een groot WK: “Mijn ogen zijn opengegaan”
Wie het Super-WK in Glasgow volgde, merkte het al: ook G-sport kreeg opvallend veel aandacht bij het baanwielrennen. Tussen de wedstrijden van reguliere atleten werden telkens G-sportdisciplines gereden én becommentarieerd op tv, voor het eerst ooit. “Mijn ogen zijn opengegaan”, zei Renaat Schotte achteraf.
Bron: Het Nieuwsblad
Realisaties met partners
Sportoase
Organisatie van drie opleidingen ‘Omgaan met G-sporters’ voor baliemedewerkers, onderhoudspersoneel, sportlesgevers, redders, zwembadmanagers, …
BASF
Kennismaking met G-sport (tandemfietsen en boccia) op de opendeurdag van BASF Antwerpen
exxtra
Samen met exxtra brachten we het verhaal van Sander en Dimitri. Sander, een bocciaspeler en Dimitri zijn assistent die aangesteld werd via exxtra.
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
Onze Camionette Cup doorkruiste Vlaanderen met de steun van VNZ. Van Oostende tot Zolder gingen we op zoek naar de meest allround G-sporter.
Jako
Leden van G-sport Vlaanderen krijgen 50% korting op de aankoop van JAKO-kledij dankzij onze jarenlange samenwerking.
Target Victory creëert een positieve kijk op G-sporters via de solidariteit van bedrijven
Target Victory is een project dat zich richt op de bedrijfswereld. Bedrijven die als partner in het project instappen, steunen de topsportwerking van drie Belgische G-sportorganisaties. Naast G-sport Vlaanderen zijn ook Ligue Handisport Francophone en Zelos dankbare begunstigden van het solidaire initiatief.
Bedankt!
Bedankt aan iedereen die G-sport Vlaanderen een extra duwtje in de rug gaf. Dankzij jullie steun blijven we kansen creëren en inzetten op een toegankelijk sport -en beweegaanbod voor sporters met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening.
Speciale bedanking aan Kaneka nv, Allianz, 3Kant triatlonclub, KMPG Foundation, Limburg Branch Events, Redwire Space en Hofke van Thijs.